Beantwoorden aan de isolatienorm 2050

Om de klimaatdoelstellingen te halen, dienen we met z’n alleen minder energie te verbruiken. Een van de speerpunten daarvoor is energiezuiniger wonen. De Vlaamse regering is vastbesloten om onze gebouwen toekomstbestendig te maken. Daar speelt de isolatie van de buitenschil van je woning een belangrijke rol in.

Om in orde te zijn met de energiedoelstellingen voor 2050, volstaat het om te voldoen aan een van deze twee voorwaarden.

1. Energiezuinige onderdelen

De eerste optie is om alle factoren die invloed hebben op je energieverbruik apart te bekijken. Daarvoor legde de Vlaamse overheid een aantal regels vast.

  1. Je woning beschikt over een energie-efficiënte verwarmingsinstallatie. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp, een condenserende ketel, een micro-WKK (warmtekrachtkoppeling), aansluiting op een warmtenet of decentrale toestellen met een totaal maximaal vermogen van 15 W/m².
  2. Je woningonderdelen hebben deze maximale U-waardes:
    • daken, vloeren en muren: 0,24
    • beglazing 1,0 en beglazing en raamprofielen samen 1,5
    • deuren en poorten: 2,0

Even een technische uitleg: de U-waarde is de warmtedoorgangscoëfficiënt, uitgedrukt in W/(m²K). Die geeft aan hoeveel Watt (W) er per seconde, per vierkante meter (m²) en per temperatuurverschil (K) door je constructie gaat. Vroeger spraken we wel eens over de k-waarde. Voor ramen geldt dat de Uw (van window) gelijk is aan de Ug (van glass) plus de Uf (van frame).

Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat en hoe energie-efficiënter je bent. Isolatiemateriaal, en dan met name de dikte en de isolatiewaarde ervan, heeft de grootste invloed op de U-waarde. Daarom kiezen we bij isolatiewerken voor PIR-panelen van 12 centimeter dik, die moeiteloos beantwoorden aan de eisen van de overheid.

2. A- of A+-label
2. A- of A+-label

Heeft een van je woningonderdelen een hogere U-waarde, of beschik je nog niet over een duurzame verwarming? Dan is het toch mogelijk om te voldoen aan de normen voor 2050 met een EPC-label van A of A+. Dat betekent dat je in de huidige staat een EPC-score van maximaal 100 kWh/m² hebt. Ga je voor een nieuwbouw of ingrijpende energetische renovatie, dan is het maximaal E-peil in je EPB-aangifte E60.

Energieprestatiecertificaat versus Energieprestatie en Binnenklimaat

Een belangrijke indicator voor de isolatienorm van 2050 is het energieprestatiecertificaat of EPC. Met je EPC-score dien je te beantwoorden aan de EPB-eisen voor Energieprestatie en Binnenklimaat. Zowel je EPC-score als je E-peil is een berekening van hoeveel energie je woning verbruikt. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende factoren:

  • de isolatiewaarden van je daken, buitenmuren, vloeren, ramen, deuren en poorten
  • de energiezuinigheid van je verwarmingsinstallaties
  • de luchtdichtheid en ventilatie van je woning

Tip van Cleys: huur of koop je een woning? Dan is de verkoper verplicht je een EPC te bezorgen. Daarin ontdek je niet alleen de score van je nieuwe thuis. Je vindt er ook allerlei suggesties voor het verbeteren van de energiezuinigheid van je woning.

Renovatieplicht en isolatienormen

Een energieprestatiecertificaat plakt een label op een gebouw. Dat is een indicator van de energie die je woning jaarlijks verbruikt, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter.

  • EPC A+: minder dan 0 kWh/m²
  • EPC A: tussen 0 en 100 kWh/m²
  • EPC B: tussen 100 en 200 kWh/m²
  • EPC C: tussen 200 en 300 kWh/m²
  • EPC D: tussen 300 en 400 kWh/m²
  • EPC E: tussen 400 en 500 kWh/m²
  • EPC F: meer dan 500 kWh/m²

Sinds 2023 zijn kopers van een woning met een label E of F verplicht om binnen 5 jaar hun nieuwe eigendom te upgraden naar label D. Die renovatieplicht schuift de volgende jaren steeds verder op, zodat in theorie tegen 2045 alle Vlaamse woningen een label A of A+ hebben.

  • vanaf 2023: van E of F binnen 5 jaar naar D
  • vanaf 2028: van D, E of F binnen 5 jaar naar C
  • vanaf 2035: van C, D, E of F binnen 5 jaar naar B
  • vanaf 2040: van B, C, D, E of F binnen 5 jaar naar A

Tip van Cleys: in 2024 heeft amper 1% van de eengezinswoningen en 6% van de appartementen in Vlaanderen een A-label. Er is nog dus nog wel wat werk aan de winkel. En daar dragen wij graag ons steentje aan bij. Met deze energetische ingrepen verbeter jij je score:

  • Gevel laten isoleren: bij het plaatsen van nieuwe gevelbekleding kies je er meteen voor om je gevel langs buiten te laten isoleren, voor minder warmteverlies en meer wooncomfort.
  • Dak laten isoleren: met een dakrenovatie – Cleys is expert in zowel platte als hellende daken – pak je grondig en efficiënt een belangrijk buitenoppervlak van je huis aan.
  • Ramen en deuren laten isoleren: besteed bijzondere aandacht aan de toegangspoorten tot je woning, waarlangs mogelijk heel wat warmte of koude ontsnapt.

Ben je eigenaar of een andere investeerder van een gebouw ouder dan 15 jaar in het Vlaamse gewest, dan heb je voor het isoleren van je buitengevel recht op een premie wanneer je isolatiematerialen een R- of Rd-waarde (maatstaf voor de thermische isolatie) van minstens 3 m²K/W hebben. Het precieze bedrag is afhankelijk van onder meer het offertebedrag. Het is mogelijk het in te schatten via de simulator voor Mijn VerbouwPremie.

Maak je huis klaar voor 2050

De naam zegt het al: de renovatieplicht is verplicht. De isolatienorm voor 2050 is dat (nog) niet. Toch raden experts zoals Cleys je steeds aan om er minstens rekening mee te houden en er nog liever aan te voldoen. Zo geniet je namelijk van drie concrete voordelen:

  • Je helpt mee de energiedoelstellingen te halen en de klimaatproblematiek aan te pakken.
  • Je profiteert van een lagere energiefactuur en een hoger wooncomfort.
  • Je woning wordt meer waard en gewilder op de vastgoedmarkt.

Tip van Cleys: een mogelijk obstakel voor energetische verbeteringen is de hoge kostprijs. De overheid komt je tegemoet met financiële ondersteuning en ook de banken reiken je de hand. Ontdek alles over de premies en leningen voor isolatie.

Vragen over de isolatienormen voor 2050?

Cleys is expert in de renovatie van de volledige buitenschil van je woning, van de deuren op je gelijkvloers tot het hoogste puntje van je dak. Renovatie staat voor ons gelijk aan isolatie. We zorgen niet alleen voor esthetisch aantrekkelijk, maar ook voor een energetisch efficiënt eindresultaat.

Klaar om ervoor te zorgen dat ook jouw huis er tot 2050 en langer ook tegenaan kan? Maak een afspraak met een van onze experten en vuur al je vragen over renovatie en isolatie af. Samen verlagen we je energiefactuur én je ecologische voetafdruk.

Interesse om je buitenschil te laten isoleren?
Maak jouw afspraak